7 kyselin běžně užívaných v pleťové kosmetice

I vaše oblíbené krémy obsahují kyseliny
I vaše oblíbené krémy obsahují kyseliny

Vědecké poznatky, pronikající do kosmetického průmyslu, mohou nezasvěcené zmást a to zejména při pohledu na dlouhý seznam použitých kyselin. Ve skutečnosti jsou však jejich pozitivní účinky známé už dlouho – odstranění akné a vrásek či korekce nejednotné pleti. Většina lidí si pod slovem „kyselina“ představí fatálně zničenou kůži, každá však nemusí pleť nutně poškozovat.

Kromě toho, že působí jako jemná exfoliační činidla, tvoří některé kyseliny (jako je hyaluronová) klíčovou složku hydratačních přípravků, bez ohledu na stav a typ pokožky.

Podle dermatologa Dr. Dendyho Engelmana jsou kyseliny v běžné péči o pleť důležité. „Pomáhají v léčbě mnoha běžně se vyskytujících problémů, od depigmentace přes vrásky až k akné,“ vysvětlil. „Rovněž pleť hydratují a zabraňují stárnutí.“

Kyseliny se dělí na dvě skupiny: alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny. AHA patří mezi chemikálie, které zpomalují přirozený proces stárnutí buněk ztrátou pružnosti, zatímco BHA cílí na pigmentaci a póry, čímž pokožku čistí a udržuje.

Připravili jsme pro vás seznam nejčastěji používaných kyselin spolu s vysvětlením jejich použití.

1. Kyselina citrónová

Tento výtažek z pomerančů a citrónů se využívá primárně pro své antioxidační schopnosti. Pomáhá v prevenci proti slunečnímu poškození a neutralizuje účinky volných radikálů pocházejících ze znečištěného životního prostředí a UV záření.

2. Kyselina hyaluronová

Mezi její hlavní přednosti patří hydratace. Produkty, které ji obsahují, jsou navržené tak, aby i při každodenním použití bezpečně hydratovaly pleť téměř jakéhokoliv typu.

3. Kyselina glykolová

Tato kyselina patří mezi AHA. Bezpečně odstraňuje odumřelou pokožku na povrchu a vyhlazuje vrásky, což prospívá hlavně těm, co hledají prostředek proti stárnutí. Užitečná je však i při sjednocení barvy kůže (třeba po opalování), prevenci proti akné a černým tečkám.

4. Kyselina mléčná

Pochází z fermentovaného mléka a patří mezi AHA – kyselina mléčná zlepšuje celkovou strukturu pokožky, zvlhčuje, odstraňuje odumřelé buňky a podporuje tvorbu kolagenu. Díky tomu dokáže redukovat vrásky a pomáhá i se sjednocením barvy pleti a odstraněním jizev po akné.

5. Kyselina retinová

Kyselina retinová je v podstatě vitamín A. Minimalizuje riziko vzniku vrásek, zvyšuje elasticitu pokožky, čímž zpomaluje úbytek kolagenu. Dokáže zvrátit sluneční poškození a celkově podpořit vzhled a zdraví pokožky.

6. Kyselina salicylová

Tato kyselina spadá mezi BHA. Má nejen exfoliační schopnosti, ale zároveň i protizánětlivé účinky a působí příznivě na zanícenou kůži. Efektivně proniká do póru a napomáhá zbavování se černých teček a akné.

7. Kyselina ferulová

Kyselina ferulová patří mezi přírodní antioxidanty, pomáhá předcházet slunečnímu poškození a tvorbě vrásek. Stabilizuje vitamíny C a E, díky čemuž patří mezi základní prvky přípravků proti stárnutí.

7 kyselin běžně užívaných v pleťové kosmetice
5 (100%) 1 vote

Přečti si

Designové batohy nejen do města Městské batohy, které se hodí do školy, do zaměstnání či s kamarádkou do města určitě využijete. Všechny ženy neustále řeší problém, do čeho si zase d...
6 přírodních způsobů, jak odstranit tmavé kruhy po... Tmavé kruhy pod očima jsou rozkošné možná tak na mývalech nebo pandách, ale když jsou kolem očí, není na tom nic okouzlujícího. Tmavé kruhy se objeví,...
6 vychytralých způsobů, jak ušetřit peníze na vaše... Pokud chcete vyjít s rozpočtem, nemusíte nutně zapomenout na nakupování nových kousků oblečení. Zde najdete 6 užitečných rad, které se vám budou v bud...
Sbohem květinové čelenky aneb co si vzít na festiv... Ať už se tenhle rok chystáte na svůj první festival nebo jedete nepřetržitou šňůru po hudebních událostech už od začátku července, přichází vaše šance...
Je článek zajímavý? Sdílej ho s přáteli na sociálních sítích.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*